در این قسمت میخواهیم در مورد پروتکل ARP و RARP که یکی از مفاهیم و مباحث مهم شبکه میباشد، صحبت کنیم. شما باید بدانید که سیستم های موجود در شبکه برای برقراری ارتباط با یکدیگر براساس لایه پیوند داده یا همان لایه دوم کار کرده و از آدرس IP که براساس لایه سوم کار می کند، چیزی نمیدانند و برای برقراری ارتباط حتماً باید از آدرس های فیزیکی یا همان MAC Address که برای هر سیستم در شبکه یونیک و منحصربفرد می باشد، استفاده کنند. به خاطر همین دلیل است که برای تبدیل آدرس IP به MAC Address و همچنین بالعکس آن ناگزیر به استفاده و معرفی دو پروتکل کاربردی به عنوان مترجم در دنیای شبکه به نام ARP و RARP می باشیم. در حقیقت کار پروتکل ARP در شبکه ترجمه آدرس های IP به آدرس های فیزیکی MAC بوده و کار پروتکل RARP عکس عمل پروتکل ARP یعنی ترجمه MAC Address به آدرس IP می باشد.
پروتکل های ترجمه آدرس ARP و RARP
هر دو پروتکل ARP و RARP در لایه اینترنت بوده که به دستگاههای درون یک زیر شبکه اجازه میدهند تا یکدیگر را پیدا کنند و دوباره برای تاکید بیشتر تکرار مینماییم که کارکرد دو پروتکل ARP و RARP به شرح ذیل می باشد:
ARP: (Address Resolution Protocol ) پروتکلی است که آدرس IP را به آدرس MAC تبدیل میکند.
Reversed ARP) ( : RARP پروتکلی است که آدرس MAC را به آدرس IP تبدیل میکند.
مکانیزم عملکرد و کارکرد ARP
مطابق با شکل زیر ، PC – A میخواهد اطلاعاتی را به PC-B بفرستد. PC-A آدرس IP مربوط به PC-B را از قبل میداند، اما آدرس MAC را نمیداند که به همین دلیل باید از پروتکل ARP استفاده شود تا ارتباط بین این دوسیستم به طور کامل برقرار گردد و به مرور در شبکه جدول یا همان ARP Table که متشکل از MAC Address سیستمهای شبکه می باشد، کامل می شود. در ادامه روند کلی این ارتباط برای شما به صورت دقیق تر تشریح شده است:
عملکرد ARP
PC-A یک بسته ARP تولید کرده و از تمامی کامپیوترها درخواست میکند تا کامپیوتری که دارای آدرس ۱۰.۱.۱.۲ می باشد، پاسخی را برگرداند. در واقع PC-A یک بسته Broadcast ساخته که در آن بسته آدرس IP مبدأ: ۱۰.۱.۱.۱ و آدرس شبکه: ۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵ است. در لایه پیوند داده نیز آدرس MAC مبدأ برابر با ccc.1111 ۰۰۰۰.۰ و آدرس MAC مقصد برابر FFF…FF قرار گرفته شده و در نهایت فریم ارسال میشود.
بسته به دست تمامی کامپیوترها میرسد، اما تنها PC-B جوابی به PC-A را برمیگرداند که این جواب حاوی آدرس MAC مربوط به PC-B است.
در نظر داشته باشید که به بستهای که کامپیوتر A به B ارسال میکند ARP Request و به پاسخی که کامپیوتر B به A برمیگرداند ARP Reply میگویند.
مکانیزم عملکرد RARP
بهتر است بدانید که دو سرویس DHCP و BootP از پروتکل RARP استفاده میکنند تا به کامپیوترها و سیستم های موجود در شبکه یک آدرس IP اختصاص بدهند. به شکل زیر توجه کنید:
PC-D یک فریم را تولید کرده و آدرس MAC مقصد را برابر تمام F آدرس )BC) و آدرس MAC مبدأ را 0CCC.4444.0000
میگذارد و فریم را ارسال میکند. فریم توسط DHCP یا BootP دریافت شده و متوجه میشود که درخواستی برای پروتکل RARP است و کامپیوتر IP ندارد که در جواب یک IP به PC-D اختصاص داده میشود.
دستور ARP
با زدن این دستور در خط فرمان CMD ، لیستی از گزینه های روی میز (سویئچ های) ARP به شما نمایش داده خواهد شد.
دستور ARP -a
با این دستور می توانید ARP Table مربوط به همه کارت های شبکه را مشاهده کنید.
دستور ARP -s
با این دستور می توانید یک IP به همراه MAC Address ش را به طور دستی یا Static به ARP Table اضافه کنید. برای جلوگیری از سرقت اطلاعاتی در حمله ARP Poisoning می توانید از این دستور کمک بگیرید.
ARP –s 10.57.10.32 00-60-8c-0c-6c-6a
دستور ARP -d
دستور ARP -d قابلیت حذف دستی یک IP از ARP Table را به شما می دهد. برای انجام این کار به روش زیر عمل کنید:
<ARP –d <IP Address
در قسمت <IP Address>بایدIP مد نظر را وارد کنید.
MAC Address Table
در جدول MAC Address در واقع آدرس های لایه دو منحصرا ( MAC ) به همراه Binding اینترفیس ذخیره می شوند. به عبارت دیگر در این جدول هیچ خبری از آدرس IP نیست و تنها نام پورت های سوئیچ به همراه شماره MAC هر پورت ذخیره شده است.